
Isi Kandungan
ToggleBaru-baru viral masakan Thai omelette yang harganya RM13. Mesti ramai yang nak rasa kesedapan telur ini. Jadi jomlah kita buat, jimat sikit rasanya. Caranya dikongsi oleh Rozmaliza Omar.
Buat sendiri Thai omelette
Bahan-bahan
3 biji telur A
7 ekor udang cuci bersih
Segenggam daun Thai basil *
Daun bawang *
Cili padi hijau *
Cili padi merah *
Bawang rose hiris (guna bawang ini)
Sos ikan brand Tiparos
Garam secukupnya
Serbuk perasa 2 jenis
Gula perang (jangan guna gula putih)
Cara membuat:
1. Hiris semua bahan bertanda, masukkan dalam telur dan campur kesemua bahan lain.
2. Pukul hingga rata dan sebati. Goreng menggunakan minyak baru. Wajib minyak baru setiap kali buat omelette. Dah siap tabur dengan taugeh.
Cara buat Prik Nam Pla
1. Cincang bawang putih 5 ulas dan cili mengikut kepedasan masing-masing
2. Sos ikan (agak-agak tenggelamkan bahan cincang)
3. Sedikit sos Golden Mountain
4. Perah asam limau
5. Gula Thai/ gula somtam satu sudu.
6. Kacau semua bahan dalam mangkuk, siap! Hidang dengan Thai omelette tadi.
Selamat mencuba.
Sumber: Rozmaliza Omar.
Jika Beli Buah Belum Masak Guna 3 Cara Ini Untuk Peram Supaya Buah Masak Elok

Isi Kandungan
ToggleBila pergi kedai buah untuk beli buah-buahan biasanya tak semuanya sudah masak dan boleh terus makan. Ada yang kita kena peram dulu beberapa dulu baru boleh dinikmati.
Sebab itu kita kena tahu cara peram buah yang betul, supaya boleh digunakan membeli buah yang masih muda.
Dikongsi oleh saudara Ashraf Shuib, ada tiga cara yang boleh dipraktikkan untuk peram buah. Berikut adalah perkongsian beliau.
3 cara peram buah-buahan
Saya suka makan buah-buahan tempatan. Kalau ke kedai buah, bukan semua buah yang dijual sedia untuk dimakan. Ada yang kena peram dulu.
Kalau ada pilihan, saya akan beli sedikit buah yang masak dan sedikit buah yang belum masak. Makan buah yang masak dulu, dan peram buah yang belum masak.
Jadi buah yang dibeli boleh dimakan dalam beberapa hari dan tak rosak.
Dalam proses untuk masak, buah-buahan akan keluarkan gas ethylene. Lagi banyak gas yang dihasilkan oleh sesuatu buah, lebih cepat buah tu akan masak. Biasanya buah yang kena peram dulu adalah pisang, mangga, betik, ciku, avocado, kiwi dan nanas.
Ini cara yang boleh dilakukan untuk peram buah:
Cara 1: Guna beg kertas
Masukkan buah yang ingin diperam dalam beg kertas dan diletakkan bersama dengan sebiji pisang yang dah masak. Kemudian tutup beg kertas. Jika tiada beg kertas, boleh gunakan kotak. Jangan letakkan dalam beg plastik.
Periksa buah yang diperam setiap hari untuk elakkan terlebih masak.
Pisang masak cepat ranum kerana banyak keluarkan gas ethylene. Jadi, bila diletakkan bersama buah yang belum masak, buah tersebut akan cepat masak.
Selain pisang, boleh juga digantikan dengan epal kerana epal juga keluarkan gas ethylene yang banyak.
Cara 2: Letak dalam beras
Basuh buah yang ingin diperam. Keringkan buah. Boleh lap dengan kain bersih atau tisu. Kemudian tanam keseluruhan buah di dalam beras. Periksa buah setiap hari.
Jangan lupa tengok dalam beras, nanti buah masak ranum, beras pula akan rosak.
Cara 3: Letak kabat
Letak calsium carbide (kabat) atas kertas surat khabar. Renjiskan kabat dengan sedikit air. Bungkus calsium carbide dengan surat khabar. Apabila calsium carbide terkena air, ia akan membebaskan gas acetylene. Gas acetylene juga berfungsi seperti gas ethylene,mempercepatkan proses buah masak.
(*Calsium Carbide mengandungi arsenic dan phosphorus, yang dikuatiri boleh menjejaskan kesihatan).
Tip simpan buah masak
Peram dulu buah dan hanya letakkan buah yang sudah masak ke dalam peti sejuk. Suhu sejuk akan melambatkan pengeluaran gas ethylene dan buatkan buah masak tersebut tahan lama.
Asingkan sayur-sayuran dan buah-buahan sebelum diletakkan di dalam peti sejuk.
Buah yang diletakkan di dalam peti sejuk masih lagi akan keluarkan gas ethylene dan akan menyebabkan sayur lebih cepat rosak.
Sumber: Ashraf Shuib
7 Sebab Kita Tak Boleh Pakai Bengkung Hari-hari, Walaupun Mampu Sorok Lemak

Isi Kandungan
Toggle
Ramai kalangan wanita yang menjadikan pemakaian bengkung sebagai rutin setiap hari untuk menyorok lemak yang berlebihan terutama di bahagian perut.
Bila dah pakai bengkung barulah rasa mantap dan terus confident. Tapi walau pun nampak cantik sebenarnya pemakaian bengkung setiap hari boleh menjejaskan kesihatan dalaman kita.
Perkara ini dikongsi oleh Dr. Yazeed Hair Johari. Selanjutnya baca perkongsian beliau.
BENGKUNG PEROSAK ORGAN DALAMAN
Gambar di atas adalah bengkung. Atau nama mat salehnya waist girdle, corset, waist band dan macam macam lagi. Jenis:
1. Bengkung abdomen (membaluti keliling abdomen/perut).
2. Bengkung penuh (chest to hips) yang membaluti dari paras dada hingga pinggul ( lebih merbahaya).
Tak kiralah jenis apa sekali pun bengkung ini selalunya digunakan untuk:
Selepas Bersalin (Post delivery)
Selalunya lepas bersalin, bukan apa tujuannya untuk put on pressure pada rahim yang sedang mengecut.Bengkung ini digunakan hanya pada had masa yang tertentu sahaja. Bila rahim dah sepenuhnya mengecut, Tak ada lagi pendarahan . Bengkung dah tak perlu sebenarnya..
Immbobilisation of Back
Terutama sekali yang ada kecederaan tulang belakang untuk mengelakkan “ friction “ geseran tulang belakang.
Tapi zaman sekarang ni, penggunaannya telah disalah guna oleh beberapa pihak yang cuba mengaut keuntungan dengan menjual harapan. Over claim pulak tu boleh kurus, boleh ramping.
Anatomi
Secara amnya di bawah lapisan kulit kita terutamanya dibahagian abdomen. Lapisan itu dipanggil “ Subcutaenous fat tissue “. Lapisan ini adalah lapisan lemak yang terkumpul. Kalau perhatikan fisiologi struktur lemak, ia mempunyai sifat pejal. Ia tak mudah pecah seperti yang diperkatakan oleh ramai penjual .
“Kalau sapu losyen panas ni , Lagi cepat pecah lemak.” Kau ingat lemak kau tu buah delima atau belon ? Boleh pecah begitu sahaja ? Menjual Harapan adalah lebih mudah memandangkan rakyat kita sibuk bekerja.
Tak ada masa nak bersenam…
Tak boleh kawal nafsu makan …
Jadi, ini adalah pintu gerbang utama kepada si penjual untuk menjual harapan. “ Nak jadi langsing ?” “ Sorok lemak dalam masa yang sama boleh shaping ..”
Kau rasa lemak tu boleh disusun atur? Macam kau susun biskut dalam balang? Korang baca bawah ni …
KEBURUKAN MEMAKAI BENGKUNG SETIAP HARI
1. GERD – Gastroesophageal Reflux disease
Bengkung akan membuatkan organ perut dan paru paru tertolak ke atas. Disebabkan tekanan yang tinggi. Bila perut kau dah tertolak ke atas, injap penutup perut akan terbuka disebabkan paksaan tadi.
Jus asid perut mula melimpah semula ke ssofagus (salur makanan ) dan akan menyebabkan GERD ( Gastroesophageal Reflux Disease ). Simptom dia sama macam orang yang kena serangan pedih ulu hati.
2. Dyspnoea (Shortness of Breathing) susah bernafas
Bengkung juga akan push paru paru inferior kau ke atas. Tahukah korang kita bernafas menggunakan otot diaphragma? Dan ruang diafragma ini diperlukan oleh paru paru untuk mengembang lebih baik.
Tapi kalau kau balut perut kau dengan bengkung dan pakai setiap hari. Bayangkan… Ruang diaphragma menjadi makin sempit otot diafragma tak dapat bantu paru paru untuk bernafas disebabkan tekanan dari bengkung yang telah menyebabkan kenaikkan tekanan abdomen “ Intraabdominal pressure “ dan sekali gus menyebabkan paru paru korang semua tak dapat berkembang dengan lebih baik .
3. Brain Hypoxia
Disebabkan itu makin kuranglah kemasukan oksigen dalam badan. Bila oksigen sampai ke otak dengan jumlah yang minima. Akhirnya kau mula jadi cepat letih, cepat mengantuk dan seharian produktiviti hidup kau akan berkurangan.
4. Cardiac pressure
Bila paru paru kau pun dah tertolak ke atas maka paru paru kau tadi mula mencengkam jantung. Jantung kau pula yang stress, dahlah nak kena pam darah lagi tapi dok kena himpit pulak dengan paru paru. Aku sumbat hang 10 orang dalam kereta 5 seater nak tak ? Lepas tu aku ulang berkali kali ? Hangpa nak?
Darah beku
Mungkin ada antara kita yang tak tahu jika ada masalah “koagulasi “ darah. Bila ruangan dalam abdomen makin sempit secara logiknya salur darah yang kecil semuanya akan tersekat. Sekatan laluan itu akan menyebabkan darah anda muka bergumpal dan mudah menjadi thrombus…
Bayangkan kalau darah beku tadi tersekat di salur darah paru paru ? Pastinya mengundang PULMONARY EMBOLISM. Keadaan ini adalah Emergency. Aku berani potong jari 100% pesakit yang kena pulmonary embolism , 60-70% yang akan menempah keranda untuk dikebumikan.
Selain dari itu:
5. Emotional Stress
6. Intraabdominal Muscle stress
7. Intraabdominal Swelling ( bengkak)
Dan macam macam lagi. Hanya kerana nak nampak kemas, nak simpan selit lemak tu ? Kau pakai bengkung tu pun aku tengok dah macam nak sesak nafas. Jangan temberanglah bila kau cakap benda tu selesa. Increase intrabdominal pressure. Takkan pernah selesa….
Belum lagi suami kau tunggu kau bersiap. Macam macam kau sarung satu badan selit selit lemak lagi. By the time kau siap, suami kau dah kejung dekat luar tu.
Nampak kemas tapi banyak keburukan
Nak nampak kemas katanya tapi banyak keburukan yang mengundang pada badan kau sendiri. Kenapa perlu beri tekanan yang tak perlu pada ruang dalam abdomen? Mereka perlukan ruang untuk bekerja.
Perut, diaphragma, usus, paru paru, ginjal, hati dan sebagainya. Tuhan dah cipta kan ruang untuk organ organ ni bekerja tapi kau sempitkan ruang mereka dek kerana kau nak sorok lemak lemak yang berlebihan.
Like… Seriously? Sanggup belanja duit gaji beratus ratus untuk alat kelengkapan bengkung, belum lagi dengan seluar shaping, baju panas, teh detox, pil kurus, losyen panas lagi. Hanya kerana kau mahu kelihatan lebih anggun dan menawan.
Kalau kau tengok pada gambar ni, kau balut tengah tu elok dah tapi dia degil dok keluaq ikut ataih dengan bawah. Sebab apa? Sebab lemak kau pun perlukan ruang mereka sendiri. Hang rasa hang boleh kawal susunan lemak tu ke?
Sel hidup perlukan ruang
Jadilah pengguna yang bijak, dari kau memeudaratkan diri membazir beli benda benda yang memberi harapan palsu baik simpan duit tu utk masa depan kau atau anak anak kau.
Sekali dua pakai boleh tahan lagi tapi kalau kerap ? Kau rasa organ kau dalam tu tak “ tercekik” mintak nyawa ke? Mereka pun sel sel hidup juga. Sama seperti korang semua yang perlukan ruang dalam hidup. Kecantikan tu sementara tapi organ dalaman nak pakai lama.
Nota Ringkas
Setiap organ kita perlukan ruang untuk bernafas dan bekerja . Tekanan normal dalam perut harus dikekalkan. Jika bengkung ini dapat menyebabkan “ Increase Intraabdominal pressure “ Maka ianya membawa kemudaratan .
Tip Pokok Buah Tak Naik Meninggi, Paras Lutut Tapi Dah Berbuah

Isi Kandungan
TogglePokok buah yang naik meninggi memang jadi masalah untuk kutip hasil. Bukan itu saja, ia juga menyukarkan proses pemantauan dan penjagaan pokok. Lagi satu yang ramai tak tahu pokok yang dibiarkan meninggi ini juga mungkin akan ‘lupa’ untuk berbuah hingga ada yang sampai ke sudah tuan pokok tak merasa hasilnya.
Bagaimana pun ada tip yang boleh kita gunakan untuk memastikan pokok buah yang ditanam tak naik tinggi. Dikongsi oleh D’Pro A’nas boleh cuba kaedah Gravity Lowert telah beliau praktikkan untuk merendahkan pokok buah.
Tip merendahkan pokok
Jika disukat ketinggian pokok ini sudah melebihi tahap bahu orang dewasa. Jika dibiarkan tanpa kaedah tarikan graviti maka pokok ini akan meninggi dan terus meninggi.
Bila dah tinggi, pokok tak ingatlah nak berbuah. Asyik nak ‘makan’ dan nak meninggi semahu-mahunya.
Dengan kaedah GRAVITI LOWERT ini, kita dapat merendahkan pokok yang kita inginkan rendah dan mudah dipelihara serta buat pemantauan.
Cara merendahkan pokok
- Bahan-bahan yang diperlukan untuk kaedah ini cuma plastik aiskrim, air dan tali plastik.
2. Caranya seperti dalam gambar di bawah. Cuma isi air dalam plastik aiskrim dan ikat kemas. Biarkan tali panjang supaya dapat diikat pada dahan pokok yang mampu menahan beban berat air tadi.
Hasil dari tarikan graviti pokok buah sudah mula berbunga.
Tujuan kaedah gravity lowert
Sebabnya untuk senang cerita dan faham, pokok kita akan ‘berfikir’ tahap ketinggian pokok cuma sampai setakat itu saja. Pokok dah tak dapat meninggi lagi.
Jadi pokok akan ‘berfikir’ untuk lahirkan keturunan/generasi baru iaitu berbuah dan berbunga. Istimewanya pokok rendah paras lutut dah berbuah.
Baja buah
Jangan lupa berikan baja buah sewaktu kita merendahkan pokok.
Cara membungakan dan membuahkan;
– 1 Sudu Makan Baja Novatec Premium.
– 1/2 Sudu Makan Baja TSP
– 1/2 Sudu Makan Baja MKP
– 2 Minggu Sekali.
– Saiz pasu 24 inci.
- Kalau pasu kecil kurangkan dos kepada setengah.
- Kalau atas tanah, kena darab 3X jumlah baja mengikut umur pokok.
- Siram setiap hari, buat waktu petang sahaja bila putik bunga mula keluar. Ia bagi mengelakkan bunga gugur jika disiram waktu matahari naik.
Jangan buat pada pokok yang berdahan besar
Sekadar perkongsian dari pengalaman cara ini hanya sesuai untuk pokok buah berdahan sederhana, jangan buat pada pokok dahan besar.
Jangan buat kalau pokok dah tinggi sebab membahayakan keselamatan. Tebang dan tunggu dahan baru. Atau redha saja pokok meninggi.
Kaedah ini dibuat pada pokok belimbing boleh juga dilakukan pada pokok buah yang lain seperti jambu air, longan, rambutan dan lain-lain.
Semoga bermanfaat
Sumber: D’Pro A’nas