
Post tersebut mendapat banyak perkongsian dan rata-rata mempercayainya. Namun adakah perkara ini benar. Facebook Root of Science yang terdiri daripada ahli perubatan telah mengupas perkara ini.
Sumber: Root of Science
Tip Tanam Anak Pokok Buah Di Rumah Supaya Pokok Hidup Subur

Kebelakangan ini memang ramai yang memulakan hobi bercucuk tanam, bukan saja tanam sayur tapi juga pokok buah-buahan sekeliling rumah.
Bagi yang dalam kategori beginner ini sedikit sebanyak ilmu dan tip penanaman perlu kita tahu supaya anak pokok terus hidup selepas disemai.
Rugi pula kalau benih pokok yang kita beli mahal-mahal tiba-tiba mati selepas dialih ke tanah. Supaya itu tak berlaku boleh ikuti tip asas menanam pokok buah yang dikongsi Mohd Ikhwan Hussin berdasarkan pengalaman beliau.
Tip tanam pokok buah supaya hidup cantik
Alhamdulillah pokok cempedak yang saya tanam 6 tahun lepas dah masuk 3 musim berbuah.
Hari ni kita tanam pokok belimbing buluh dan pokok pokok lemon.
1. Lubang kena besar
Lubang kena korek sebesar yang boleh dan sedalam yang boleh. Ikut kemampuan, kadang kala ada tanah yang keras. Walaupun saiz polibeg anak pokok itu kecil, pastikan lubangnya besar.
2. Masukkan tanah hitam
Sebelum letakkan anak pokok, kambus balik sedikit lubang yang kita buat tadi. Kalau ada tanah hitam, boleh masukkan dalam lubang. Ini penting supaya akar baru dapat membesar dengan subur.
3. Tutup pangkal pokok
Selepas anak pokok dah ditanam, boleh tutup pangkal pokok dengan gunakan daun kelapa atau apa bahan yang sesuai. Saya guna sabut kelapa (cocopeat). Ia penting supaya air dan lembapan tak mudah hilang nanti kalau panas terik.
4. Kena siram sebaik lepas tanam
Selepas tanam pokok, kena siram dengan air secukupnya. Tanam pokok sebelah petang. Biar pokok ada masa yang panjang dengan cuaca sejuk. Haba yang kurang. Kalau tanam waktu pagi, pokok akan terkejut dengan bahang tanah dan panas cahaya matahari.
Selamat mencuba. Insyallah pokok akan hidup dengan cantik.
Sumber: Mohd Ikhwan Hussin
4 Cara Atasi Masalah Siput Rosakkan Tanaman, Salah Satu Guna Tepung Jagung

Tanam sayur sekitar rumah, baru nak naik dah nampak kehadiran siput. Yang datang pula dua jenis siput kecil dan siput besar atau siput babi.
Tapi yang pasti keduanya memang boleh merosakkan tanaman, daun pokok sayur boleh berlubang dan akhirnya pokok mati akibat haiwan ini.
Jika berdepan masalah siput yang merosakkan tanaman tip yang dikongsi oleh netizen di Facebook Berkebun D Rumah boleh dipraktikkan.
1. Tepung jagung untuk hapuskan siput babi
Bagi membunuh siput babi boleh gunakan bancuhan tepung jagung. Caranya campur 2 sudu tepung jagung dengan setengah segelas air.
Tuangkan ke atas plastik atau bekas yang mudah dimasuki siput babi. Letak sedikit kubis atau salad sebagai umpan tambahan. Tepung jagung akan membunuh siput babi disebabkan sifat tepung ini yang akan mengembang bila masuk ke dalam badan siput.
2. Guna garam
Boleh juga tabur garam kasar sekeliling pokok untuk elak siput mendekati tanaman dan mati bila terkena garam.
3. Racun siput
Jika mahu lebih berkesan boleh gunakan racun siput, boleh dibeli di nurseri atau secara online. Klik SINI untuk beli di Shopee
4. Kutip siput pada waktu malam
Cara ini mungkin menggunakan tenaga tapi puas hati. Boleh juga kutip terus siput ini pada waktu aktifnya iaitu pada waktu malam dan buang di tempat lain atau hapuskan.
Sumber: Facebook Berkebun D Rumah
Cara Buat Baby Cakoi & Baby Donut Yang Gebu, Lembut Sampai Ke Malam

Comel je baby donut dan baby cakoi ni. Gebu pulak tu. Bila buat kecil begini sebenarnya lagi senang nak makan terutama buat anak-anak. Sekali atau dua kali ‘ngap’ dah setel.
Menurut Missz Amira baby donut dan cakoi yang dihasilkan ini buat saja gebu tapi lembut dan kekal begitu sampai ke malam. Memang berbaloi buat katanya tambah lagi donut sampai tak sempat salut dengan gula dah licin dimakan anak-anak.
Bagi yang teringin nak buat, boleh ikut langkah yang beliau sertakan sekali.
Cara buat baby cakoi dan baby donut
Langkah 1
-Satukan;
3 cawan tepung gandum
2 sb marjerin/mentega/butter
1 sk garam
-Gaul semua bahan sampai jadi serbuk roti (macam dalam gambar)
Langkah 2
-Sediakan;
1 cawan air suam
2 sb susu pekat
1 sb gula
1 biji telur
1 sb yis
-Campur semua bahan dan kacau sebati dan terus masukan ke dalam tepung tadi.
Langkah 3
-Uli sampai sebati (seperti gambar). Doh memang lembik sedikit jangan risau. Bila dah kembang doh akan lebih gebu dan senang dibentuk.
-Biarkan doh naik atau kembang 2 kali ganda (masa lebih kurang 30/40 minit atau 1 jam). Bergantung kepada faktor cuaca/yis/doh
-Bila dah naik/kembang tumbuk doh tadi untuk keluarkan angin.
Langkah 4
-Bagi mengelakkan elak melekat pada tangan gunakan tepung gandum untuk bentukkan baby cakoi dan donut.
-Untuk baby cakoi – gelek-gelekkan doh atas papan supaya jadi panjang dan potong ikut saiz yang kita mahu kemudian kepitkan antara dua.
-Untuk baby donut – bulatkan doh kemudian tekan leper dan tekap menggunakan penutup botol/nozel.
-Biarkan cakoi dan donut naik/kembang 2 kali ganda. Mmasa lebih kurang 30/40 minit atau 1 jam. Bergantung kepada faktor cuaca/yis/doh
-Panaskan minyak hingga betul-betul panas. Goreng gunakan api kecil sederhana.
Biarkan sejuk kemudian boleh gaulkan donut dengan gula aising.
Tengok tu hasilnya, lembut macam roti dan kekal begitu sampai malam.
Semoga bermanfaat.
Sumber: Missz Amira