Bila semua ahli keluarga ada di rumah waktu PKP ini kena ada banyak bahan makanan. Salah satu yang boleh kita buat banyak dan frozen untuk mudah masak bila-bila masa adalah donut.
Lagi best kalau dapat donut yang gebu gebas montok macam ini. Nak buat donut ini pun mudah sebenarnya cuma guna 4 bahan saja tapi hasilnya garing di luar, rangup di dalam. Caranya dikongsi oleh Eti Nur Syafiraa.
Cara buat donut gebu gebas hanya guna 4 bahan
Bahan A
1 paket yis Mauripan
2 sudu susu pekat
Setengah gelas air suam
Sedikit garam
Bahan B
850 gm tepung gandum
4 sudu besar marjerin
Ads
Cara membuat:
1. Bancuh yis mauripan dengan air suam setengah gelas (elak guna air panas sangat, nanti yis tak naik).
2. Tambah susu pekat 2 sudu besar. Masukkan sedikit garam. Tunggu sehingga yis naik dan berbuih.
Ads
3. Gaul tepung gandum bersama 4 sudu marjerin. Selepas gaul, masukkan bahan A, tambah sedikit air sehingga jadi doh.
4. Tunggu sehingga doh naik, kemudian boleh bentuk bulat-bulat atau guna acuan donut.
Ads
5.Rehatkan sekejap doh yang sudah dibentuk. Goreng dan toskan minyak.
6. Kemudian boleh letakkan topping mengikut cita rasa sama ada gula castor, coklat, atau Nutela. Hasil donut ini rangup di luar, lembut di dalam. Boleh buat banyak untuk disejukbeku.
Hidangan berasas petai memang jadi kegemaran ramai. Walaupun harga agak mahal tapi tetap dibeli. Jadi berbaloi juga jika nak tanam sendiri terutama kalau kediaman ada tanah yang luas untuk bercucuk tanam.
Jika ada yang nak cuba tanam boleh praktikkan juga petua yang dikongsi oleh Mayour Garage ini. Dipraktikkan oleh bapanya semasa menanam pokok petai hasilnya saiz buah yang dihasilkan besar-besar dan pokoknya berbuah rendah. Sambil bersila pun boleh petik.
Tip tanam pokok petai, bersila pun boleh petik
Pokok petai bapakku, sambil bersila pun boleh petik.
Petuanya masa pokok baru nak naik dulu bapak akan buang pucuk bahagian atas dengan kaedah pulas.
Tanam kena berjarak dengan pokok lain, supaya pokok tak berebut dengan pokok lain supaya tak meninggi.
Baja guna baja buah la kot, buahnya pun besar-besar.
Ruang dalam rumah dah elok dihias tapi kita selalu lupa bahagian pintu. Sejak beli dan duduk dalam rumah sendiri biasanya pintu rumah jarang kita tukar.
Tapi kalau sampai satu masa kita pun dah rasa Kalau dah mula rasa pintu lama perlu dimakeover supaya nampak lebih cantik dan ikut deko ruang boleh guna ide daripada Shaifuddin Shaffie ini.
Simple saja, sesuai kalau nak pintu cantik tak bajet tak banyak.
Barang yang diperlukan
Kayu moulding (beli di Shopee)
Gam kayu (beli di Shopee RM60++)
Ukuran frame
-Atas 2 x 2 kaki
-Tengah 2 x 1 kaki
-Bawah 2 x 2 kaki.
Ukur dan potong kayu ikut ukuran. Kemudian lekat guna gam kayu. Salotape supaya frame kekal pada kedudukannya. Biarkan dulu supaya gam melekat sepenuh.
Kemudian bolehlah dicat ikut warna pilihan. Dah cantik!
Masalah beli roti keping ni bila beli yang kecil tak cukup. Beli yang besar tak habis pulak. Ada masa langsung tak luak roti sampai ‘expired’. Membazir pula bila berkulat, harga roti kan dah naik.
Untuk elak membazir, sebelum expired olah terus roti keping jadi roti telur ‘berhantu’ ini. Berhantu sebab kalau buat memang sedap dan berebut makan. Cepat saja licin. Caranya dikongsi oleh Cheyah Saripuddin.
Buat roti telur berhantu kalau roti tak habis dah nak expired
Ngeri pulak rasa tajuk roti telur berhantu. Tapi betul taw. Sekali kau dah rasa tak boleh stop makan. Lagi-lagi makan waktu panas memang best!
Senang nak buat pula tu sebab bahannya pun hanya perlukan roti, telur dan susu. Ajarkan anak-anak masak gini seronok mereka nanti. Selamat mencuba!
1. Bahan-bahannya. Sesuai untuk 6 keping roti kalau dua biji telur.
2. Pecahkan telur dan masukkan dua sudu susu pekat. Kacau bancuhan hingga sebati.
3. Celup roti, kedua-dua belah bahagian.
4. Gorenglah tanpa minyak atau kuranga sebab kalau banyak ia meresap. Makan minyak la.
5. Dah nampak manis warnanya boleh la angkat.
6. Roti ini takkan keras, tetap lembut. Lagi sedap makan panas-panas.
Bekas plastik macam ni mesti banyak di rumah kita. Kadang-kadang bila banyak sangat tak tahu nak buat apa. Sudahnya kita buang.Bagi yang suka bercucuk...