Mungkin kerana penangan drama dan filem yang selalu kita tonton, makanan Korea semakin diminati di negara kita.
Kimchi adalah antaranya, malah dek kerana dah popular ada yang membuat perniagaan menghasilkan Kimchi ini.
Tapi nak makan kimchi tak semestinya korang kena makan di kafe makanan korea. Boleh saja buat sendiri di rumah terutama untuk korang yang minat sangat dengan Kimchi.
Boleh ikut cara yang dikongsi oleh Gee Fauziah. Sedap, boleh makan dengan nasi, dibuat stew, nasi goreng dan lain-lain lagi. Ha menarik kan!
Bahan kimchi:
1 Kobis panjang 2-3kg
1 cawan garam kasar/garam bukit
1 ikat daun kucai
3 batang lobak merah
Serbuk cili Baba (kak Gee guna jenama Kochukaru Ommason)
Sos ikan
Bahan kanji:
1 cawan air
2 sudu gula
3 sudu besar tepung beras
(masak sehingga pekat)
Bahan kisar:
1 biji bawang holland
4/5 ulas bawang putih
I inci halia
I biji buah pear/epal
Cara membuat:
1. Rendam dengan garam selama beberapa jam. Semalaman pun boleh. Boleh agak2 kemasinannya.
Ads
2. Selepas tu bilas dengan air bersih untuk hilangkan kemasinannya . Toskan.
3. Potong ikut saiz yang korang suka.
4. Bahan kanji sebagai pemekat. Campurkan air, gula, tepung beras dan kacau di atas api kecil. Dah pekat tutup api dan biarkan sejuk. Kanji ni kita campur masa nak buat sambal kimchi.
5. Bahan kisar iaitu bawang holland, bawang putih, halia, buah pear. Tak payah campur air. Blend kering.
Ads
6. Sebiji buah pear. Kak Gee guna golden pear.
7. Dah siap kisar.
8. Kali ni Kak Gee guna serbuk cili Korea Kochukaru jenama Ommason. Harga RM15. Kalau tak de boleh guna serbuk cili Baba.
9. Gaul serbuk cili hingga sebati. Ikut tahap kepedasan masing-masing. Selepas tu campur dengan sos ikan. Ni pun kak Gee pakai tuang jer. Tak de bersukat. Ikut rasa hati gitew.
Ads
10. Selepas tu boleh campur daun kucai dan carrot. Gaul-gaul manja.
11. Campur kobis panjang. Dan gaulkan. Sambil tu berselawat dan doa.
12. Taraaa.. Dah siap. Simpan dalam botol kaca/plastik.
Selalu berlaku jubin atau mozek pada table top, dinding atau lantai tertanggal. Setakat satu atau dua keping mozek yang tercabut takkan nak panggil kontraktor. Membazir saja kan.
Penyelesaiannya kita DIY sebab kaedahnya mudah sangat. Memang boleh dibuat sendiri. Caranya cuma tampal jubin atau mozek yang tercabut ini (jika masih elok) guna gam khusus untuk jubin. Gam jenis ini boleh beli di kedai hardware atau beli online saja.
1. Guna X Bond
Cara menggunakan construction adhesive sealant ini cuma letakkan saja gam ini pada satu bahagian sama ada pada jubin atau simen. Kemudian tepek saja. Untuk memastikan gam lekat elok, tampal pemukaan jubin dengan masking tape. Biar sehingga kering.
Boleh juga guna gam jenis ini. Cararanya bersihkan bahagian simen, pecahkan saki baki simen supaya permukaan rata. Pastikan tiada habuk, minyak dan sebagainya.
Kemudian letak gam jubin ini pada kedua-dua bahagian, simen dan jubin. Pastikan jubin dalam keadaan kering.Tampal dengan masking tape supaya kedudukan tak berubah, biarkan hingga kering.
Walau hari-hari guna mesin basuh untuk mencuci pakaian tapi kita selalu tertanya tentang kuantiti baju yang sesuai untuk dimasukkan ke dalam mesin basuh.
Sebagai contoh jika mesin basuh tertera 10kg, adakah ia bermaksud berat baju 10 kg atau dikira bersama dengan air.
Soalan ini dijawab oleh seorang @abangletriq yang selalu berkongsi info tentang barangan elektrik di akaun TikTok beliau.
Menurut beliau berdasarkan berat yang tertera pada mesin basuh, kuantiti baju yang diletakkan bergantung kepada jenis mesin basuh juga.
Kuantiti berbeza ikut jenis mesin basuh
“Mesin basuh top load ia dikira sekali dengan baju basah, manakala untuk top load kuantiti dikiran baju kering.
“Mesin basuh front load boleh diisi banyak banyak kerana menggunakan putaran drum sepenuhnya. Manakala mesin top load menggunakan putaran pulsator di tengah drum untuk mencipta putaran air supaya baju berpusing,”jelasnya.
Had baju masuk dalam mesin basuh
Bagaimana nak tahu had baju yang dimasukkan kerana mesin basuh tiada sensor? Boleh gunakan tip yang beliau kongsi;
Bagi mesin basuh front load boleh masukkan pakaian sampai atas sebab ia menggunakan putaran drum dan baju boleh dicuci sepenuhnya.
2. Bagi mesin basuh top loadi, disebabkan ia guna putaran air jadi kuantiti air perlu melebihi kuantiti baju. Kuantiti baju yang dimasukkan kena 3/4 daripada drum saja.
Sekiranya baju dimasukkan penuh, fulsator sukar untuk membuat putaran air mengakibatkan baju tak bersih dicuci.
Tapi ujarnya tak dinafikan ramai yang memasukkan baju penuh mesin sampai atas. Cara ini bukan saja menyebabkan pakaian tak bersih tapi spin shaft mesin basuh juga cepat rosak sebab overload baju.
Daripada makan jajan penuh penuh perisa, pengawet lebih baik makan jajan macam ni. Kacang goreng bawang putih, rasa lemak-lemak dan bawang putih memang layan. Kalau makan sambil tengok TV tak sedar habis sebotol.
Kalau nak cuba buat ikut perkongsian Xiyan Mohamad, resipi ini diperoleh daripada rakan pembantu rumahnya dari negara jiran. Memang sedap. Boleh jadi kuih raya juga nanti.
Buat sendiri kacang goreng bawang putih
1. Sediakan bahan untuk rendaman. Sediakan kacang tanah (beli tanpa kulit lagi senang). Basuh kacang dibilas 4-5 kali dan tos. Kisar 5 ulas bawang putih, daun limau purut dicarik dan santan kotak kecil.
2. Sediakan juga terlebih dulu bawang putih goreng. 8 ulas bawang putih cincang. Sebelum itu kacau dalam air garam 5 saat dan terus tos. Ini supaya bila goreng tak hangit.
Ini bawang putih siap digoreng.
3. Panaskan air dalam 8 cawan, masukkan bawang putih kisar tadi, daun limau purut, santan, garam 2 sudu makan, gula 2 sudu makan (jangan banyak nanti bila goreng kacang cepat hangit).
4. Bila santan dah mendidih, tutup api. Jika rasa kurang masin tambah garam. Tuang dalam kacang yang telah ditoskan. Seperti dalam gambar.
5. Rendam selama 1 – 1 1/2 jam kacang tenggelam ya. Kalau air kurang boleh tambah air panas.
Kacang ditoskan
6. Panaskan minyak. Letak satu biji kacang dulu, kalau timbul maknanya minyak dah panas. Goreng dengan api sederhana. Kena selalu kacau tau. Bila nampak dah berwarna perang bolehlah angkat toskan minyak.
7. Sejukkan dalam dulang tabur bawang putih goreng taburkan garam sikit gaul sebati.
Ok dah siap dah boleh makan. Buat kudapan sambil tgok tv. Daun limau purut rangup bila dimakan dengan kacang marvelous.
Bekas plastik macam ni mesti banyak di rumah kita. Kadang-kadang bila banyak sangat tak tahu nak buat apa. Sudahnya kita buang.Bagi yang suka bercucuk...