
Ada masa stok daun pandan banyak sangat kita dapat sampai tak terpakai. Kalau simpan macam tu saja dalam peti ais memang akan kering dan kecut. Sudahnya terbuang.
Supaya tak membazir elok praktikkan cara yang dikongsi oleh DLa AMaya. Cara penyimpanan daun pandan ini membolehkan ia kekal segar berbulan-bulan.
Cara simpan daun pandan, kekal segar berbulan-bulan
Dah berbulan-bulan pun masih segar elok lagi daun pandan. Nak masak ambil saja, mudah sangat. Caranya;
1. Bersihkan daun pandan
2. Potong pendek pendek
3. Masukkan dalam bekas plastik kedap
4. Simpan dalam peti ais sejuk beku (bahagian freezer)
Daripada guna kaedah keringkan daun, lebih baik simpan beku. Daun pun masih hijau walaupun sudah berbulan. Selain daun pandaan, serai pun bilah guna kaedah ini.
Semoga bermanfaat
Sumber: DLa AMaya
Step By Step Buat Kuetiau Ladna Homemade. Rasa Lagi Sedap, Bahan Boleh Letak Apa Yang Kita Suka

Waktu malam atau petang ramai yang tak nak makan nasi. Tapi dilemanya tak tahu nak masak apa. Kalau macam tu boleh cuba kuetiau ladna perkongsian Ameera ini.
Menu ini selalu kita makan di gerai atau restoren hidang masakan panas, kali ini kita buat sendiri di rumah, homemade. Rasa lagi sedap sebab boleh letak bahan ikut kesukaan kita. Nak letak sotong, ayam udang, sayur penuh pinggan pun ikut suka!
Step by step buat kuetiau ladna
1.Kuetiau 1 peket. Basuh dulu ya.
2. Gaul kuetiau dengan kicap lemak manis.
3. Ambil kuali letak sikit je minyak masak. Masakkan sekejap kuetiau tadi. Ketepikan
4. Tumis bawang putih dan bawang besar merah. Tumis sehingga layu.
5. Masukkan udang. Ini adalah pilihan memasing. Nak masuk ayam ke sotong ke sukati. Nak masuk semua pun boleh.
6. Masukkan air. Jangan banyak, agak agak dalam 3 atau 4 cawan.
7. Kiub ayam 1 ketul.
8. Sos tiram 2 sudu makan.
9. Masukkan lobak, jagung muda, kobis dan sawi yang dipotong. Gaul.
10. Masukkan telur 2 biji. Sebaiknya pecah dalam bekas lain dahulu takut pecah pecah telur busuk. Tunggu sampai telur masak.
11. Masukkan tepung jagung 2 sudu makan. Letak air sikit, bancuh ya. Gaul rata sehingga pekat kuah.
12. Dah siap tuangkan ke dalam ketiaw tadi. Siram kan.
Nak lagi best, makan dengan cili potong.
Petua Elak Bau Hanyir Bila Masak Ikan Sungai, Cari & Buang ‘Urat’ Ini Dulu

Ramai yang suka makan ikan sungai. Ikan patin contohnya kalau masak tempoyak atau masak asam memang terbaik.
Tapi satu masalah bila nak sediakan ikan patin ni kalau tak kena gaya akan rasa hanyir. Memang akan spoil mood nak makan.
Sebenarnya untuk mengelakkan rasa hanyir ini ada petua yang kena kita praktikkan selain dari basuh dengan asam jawa dan penggunaan tepung gandum.
Namun begitu ramai yang tak tahu akan cara ini. Ia dikongsi oleh Rosniza Hussin. Menurut beliau untuk mengelakkan bau hanyir ketika menyediakan masakan ikan patin kita perlu mencari ‘urat’ ikan ini.
Berwarna putih seakan benang, 4 urat ini terlebih dahulu perlu dibuang semasa membasuh ikan patin atau ikan duri. Beliau juga turut berkongsi caranya.
1. Semasa membersihkan ikan patin yang dipotong cari urat di celah-celah isi ikan. Bila terjumpah, tarik dan buang menggunakan pisau.
2. Bila dah jumpa, senang saja untuk keluarkannya, cuma tarik.
3. Ini dia urat yg buat ikan patin kita bau hanyir.
Selain ikan patin, perkara yang sama boleh dipraktikkan untuk ikan duri atau ikan sembilang.
Sumber: Rosniza Hussin
Keistimewaan Hari Arafah Esok, 9 Zulhijjah! Hari Doa Paling Mustajab

Isi Kandungan
ToggleDalam kita membuat persediaan menyambut hari raya Aidiladha lusa harapnya kita tidak terlupa bahawa esok 9 Zulhijjah juga merupakan Hari Wukuf atau Hari Arafah buat yang mengerjakan jemaah haji.
Pada hari ini semua jemaah haji yang berada di Makkah akan berkumpul di Arafah yang menjadi kemuncak ibadah haji. Terdapat banyak ganjaran yang termaktub dalam al-Quran tentang hari Arafah ini.
Keistimewaan
1. Diluputkan dosa setahun dan dosa pada tahun akan datang
Pada hari ini umat Islam digalakkan berpuasa sunat kerana ganjaran yang cukup besar. Diriwayatkan dalam sebuah hadith:
Daripada Abi Qatadah RA, bahawa Rasulullah SAW bersabda apabila ditanya tentang puasa pada hari Arafah:
“Berpuasa pada hari Arafah dihitung oleh Allah dengan meluputkan dosa setahun yang telah lalu dan dosa pada tahun akan datang.” (Hadis diriwayatkan oleh Al-Tirmizi)
2. Doa paling mustajab
Pada hari ini juga ambil kesempatan menadah tangan memohon doa kerana hari wukuf adalah waktu berdoa yang paling mustajab dan yang paling dekat untuk dimakbulkan.
Ini diriwayatkan dalam beberapa hadis sahih, antaranya ialah:
Daripada Abdullah bin ‘Amr, bahawa Nabi SAW bersabda:
“Sebaik-baik doa adalah doa pada hari Arafah” [Riwayat al-Tirmizi (3509)]
“Sebaik-baik doa adalah doa di hari Arafah, dan sebaik-baik zikir yang aku ucapkan dan juga diucapkan para nabi sebelumku adalah ‘Tidak ada yang berhak disembah selain Allah yang satu, tidak ada sekutu bagi-Nya, milik-Nya kekuasaan dan milik-Nya segala pujian, dan Dia Maha Berkuasa atas segala sesuatu.” (Hadis diriwayatkan oleh Al-Tirmizi)
Kelebihan lain
Dalam pada itu adalah lagi 5 kelebihan pada hari Arafah yang perlu kita rebut dan juga pada masa yang sama hayati peristiwa di sebaliknya.
3. Hari Arafah adalah rukun daripada haji
Daripada Abdulrahman bin Ya’mur, bahawa Nabi SAW bersabda:
Maksudnya: “Haji adalah Arafah”. [Riwayat al-Tirmizi (814)]
4. Hari Arafah adalah hari di mana agama ini telah sempurna
Daripada Umar bin al-Khattab RA bahawa seorang lelaki telah bertanya kepadanya:
Maksudnya: “Wahai Amir al-Mukminin, satu ayat di dalam kitab kamu (al-Quran) yang kamu membacanya. Jika ia ke atas kami sekalian bangsa Yahudi maka kami akan mengambil hari tersebut sebagai perayaan. Umar bertanya: Apakah ayat itu? Dia berkata: “Aku telah sempurnakan bagi kamu ugama kamu, dan Aku telah cukupkan nikmatKu kepada kamu, dan Aku telah redakan Islam itu menjadi ugama untuk kamu”. Umar berkata: Kami telah ketahui hari tersebut dan tempat turun ayat tersebut ke atas Nabi SAW ketika baginda SAW berdiri di Arafah pada hari Jumaat”. [Riwayat al-Bukhari (43) dan Muslim (5334)]
5. Hari Arafah adalah hari raya buat umat Islam
Daripada Uqbah bin Amir RA, bahawa Rasulullah SAW bersabda:
Maksudnya: “Hari Arafah, hari Korban serta hari-hari Tasyriq (11, 12 dan 13 Zulhijjah) adalah hari raya kita orang Islam dan ia adalah hari makan dan minum”. [Riwayat Abu Daud (20660), Tirmizi (704) dan al-Nasa’ie (2954)]
6. Hari Arafah adalah Hari Penyaksian
Daripada Abu Hurairah RA, bahawa Nabi SAW bersabda:
Maksudnya: “Hari yang dijanjikan adalah hari Kiamat, hari Mayshud adalah hari Arafah serta al-Syahid adalah hari Jumaat”. [Riwayat al-Tirmizi (3262)]
7. Hari keampunan dan pelepasan dari api neraka
Daripada Aisyah RA, bahawa Nabi SAW bersabda:
Maksudnya: “Tidak ada satu hari yang lebih banyak dibebaskan hamba-Nya daripada api neraka melainkan pada hari Arafah”. [Riwayat Muslim (2402)]
Sumber: Mufti Wilayah Persekutuan & www.islamituindah.com