Susu pisang ni memang sedap. Sekali minum confirm nak lagi. Tapi kalau beli di pasaran mungkin ada yang letak perisa saja. Mahal pun boleh tahan.
Ads
So lebih baiklah kita buat sendiri sebab nak hasilkan susu pisang ini punyalah senang. Cuma ada beberapa langkah saja. Boleh ikut resipi yang dikongsi oleh AJ Idris.
Bahan-bahan
Sebiji pisang (nak sedap guna pisang berangan)
1 gelas susu penuh krim/ low fat/ susu segar
1 sudu kecil gula/madu
Ads
Cara buat:
1. Blend pisang hingga hancur kemudian kacau dalam gelas berisi susu. Nak kisar sekali dengan susu pun boleh.
2. Kemudian tambah gula atau madu untuk rasa manis. Dah siap!
Ads
TIP
Kalau nak lagi sedap boleh juga kisar semua bahan tadi dengan air batu.
Minum waktu pagi boleh kenyang sampai tengah hari.
Garam yang dimaksudkan ini bukanlah garam yang selalu kita guna dalam masakan tapi garam epsom.
Garam ini ada banyak manfaat untuk tanaman. Bagi yang tanam pokok buah dan sayur elok digunakan untuk dapatkan buah yang manis dan lebat.
Bukan itu saja, garam ini juga berguna untuk merawat pokok yang daun kekuningan, kerinting serta terkena serangga perosak. Jika nak cili yang ditanam lebih pedas juga boleh gunakan garam ini.
Tapi sebelum itu pastikan cara pengunaannya adalah betul. Boleh ikut perkongsian dari nurseri Fig Farm ini.
1. Dapatkan buah yang manis
Tabur garam Epsom pada pokok buah-buahan, pokok kacang, sayuran. Fungsi garam ini dapat meningkatkan tahap klorofil dalam sel tumbuhan membolehkan pokok menghasilkan buah yang manis.
Cara penggunaan: Kadar siraman 1 sudu dicampur dengan 4 liter air. Siram 2 minggu sekali. Tabur 1 sudu setiap pokok 1 bulan sekali.
Bagi pokok tomato guna 2 sudu garam untuk setiap 4 liter. Siram setiap 2 minggu.
2. Melebatkan buah cili, lebih besar dan lebih pedas
Untuk tujuan ini pokok cili perlu diberi magnesium setiap dua minggu. Cara penggunaan untuk pokok cili taburkan 1 sudu garam Epsom untuk setiap kaki persegi 2 minggu sekali.
3. Atasi daun kekuningan
Pokok yang tidak mendapat magnesium yang cukup boleh dikenal pasti dengan daun kuning. Ini kerana magnesium merupakan komponen penting dalam pengeluaran klorofil.
Cara penggunaan: Tabur/ siram lebih kurang 1 sudu besar setiap pokok sebulan sekali supaya daun hijau semula. Siraman, 1 sudu + 4 liter air. Siram 2 minggu sekali
4. Elak daun kerinting (pokok cili)
Tambah garam Epsom di sekeliling pangkal pokok yang sakit. Secara alternatif, untuk penyerapan yang lebih cepat boleh mencampurkan 2 sudu besar garam Epsom dalam segelen air dan siram terus kepada daun.
Cara penggunaan: 2 sudu + 4 liter air. Siram pada daun sebulan sekali.
5. Elak perosak tanaman
Garam epsom juga boleh elak kehadiran siput, ulat bulu dan bena, selaik cegah jentik jentik dalam bekas hidroponik.
Cara penggunaan: Tabur garam ini di pangkal pokok yang terdapat kehadiran ulat perosak.
Nikmat sungguh kalau makan buah rock melon yang manis dan sejuk. Makan pulak waktu tengah hari, memang sesuai.
Kalau suka bercucuk tanam, boleh jadikan rock melon ini sebahagian dari tanaman di rumah. Caranya boleh ikut Mazlan Burhanudin yang menggunakan polibeg saja untuk menanam buah ini.
Pertama kali tanam, tak sangka manis
Benih rock melon saya beli di Giant. Semai 2 benih dalam satu polibeg kecil. Siram air dan letak tempat teduh, pastikan tanam sentiasa lembap.
2. Bila dah bercambah, pokok dan keluarkan 5 helai daun barulah dialih dalam polibeg atau pasu. Saya guna tanah yg jual di nursery. 5 in 1, campur lebih kurang 30% tanah bakar.
3. Sokong batang pokok dengan lidi atau apa-apa sebab waktu awal batang pokok amat rapuh & mudah patah.
4. Supaya ada pengaliran udara, bawah polibeg saya sendal dengan 3 penyendal pasu. Sebab lantai rumah panas, takut kesan pada akar & air cepat kering.
5. Bila dah berbuah saya guna baja yang spray direct pada daun.
6. Kalau tanam komersial, mereka buat pendebungaan sendiri. Yang saya semula jadi, semut tolong. Boleh tengok nanti semut kecik hurung bunganya.
7.Pokok ini jenis menjalar jadi kena sediakan penyokong seperti jaring supaya boleh menjalar.
8. Bila dah mula berbuah, kena ikat sebab buahnya berat.
TIP
Tanda buah rock melon yang cukup matang apabila daun pada buah dah kering dan pokoknya pun dah layu
Bagi yang berkemampuan mungkin boleh menyimpan beratus atau beribu ringgit sebulan untuk tujuan kegunaan hari kecemasan atau persediaan bila sudah tua nanti.
Tapi bagi yang tak mampu simpan banyak tetap juga perlu buat tabungan bukan jadi boleh ikut kaedah ini.
Tak perlu simpan banyak, yang wajib simpan adalah RM1 sehari tetap selebihnya RM5, RM10, RM20, RM50 dan RM100 dibuat secara mingguan dan bulanan.
Jangan tak percaya melalui kaedah yang dicadangkan oleh Kate Ginting ini cukup setahun total simpanan kita adalah RM3,300. Banyakkan!
Tip simpan duit, wajib RM1 sehari
Boleh mula terus dan komited buat setahun begini;
RM1 – Setiap hari masuk dalam tabung. Total setahun genapkan RM400.
RM5 – Simpan setiap minggu 2 keping. Total setahun genapkan RM500.
RM10 – Simpan setiap minggu 2 keping. Total setahun genapkan RM1000.
RM20 – Simpan setiap bulan 2 keping. Total setahun genapkan RM500.
RM50 – Simpan ikut bulan genap (Feb, April, Jun, Ogos, Oktober, Disember). Total setahun RM300.
RM100 – Simpan ikut bulan ganjil (Januari, Mac, Mei, Julai, September, November). Total setahun RM600.TOTAL keseluruhan setahun RM3,300. Banyak kan
Bekas plastik macam ni mesti banyak di rumah kita. Kadang-kadang bila banyak sangat tak tahu nak buat apa. Sudahnya kita buang.Bagi yang suka bercucuk...